SOS Bullendienst
tussenteen ontsteking

Tussenteen ontstekingDe tussenteen ontsteking is een vaak voorkomende aandoening bij de engelse bulldog en wordt gekenmerkt door grote rode bulten en blazen tussen de tenen van voor- en achterpoten.
Er treedt een ontstekingsreactie op die in eerste instantie vaak steriel is, soms volgt er een bacteriële ontsteking.
De oorzaak van dit probleem is niet altijd eenvoudig te achterhalen.
Een enkele keer zijn demodex-mijten de boosdoeners, soms een voedingsallergie of contactallergie, soms is de bouw van de voetzool zo bijzonder dat de hond niet op zijn zoolkussens loopt maar op zijn tussenteenhuid.
Soms is de oorzaak niet te achterhalen en spreken van we een pyogranulomateuze pododermatitis.
De aandoening wordt het meest gezien bij bulldoggen met dikke, vlezige poten die vaak iets doorgezakt zijn.
Hierbij raakt de onderzijde van de tussenteen huid de ondergrond waarbij de huid  wordt beschadigd en gekneusd. Dit kan de prikkel zijn om een ontstekingsreactie op gang te brengen.
Het is dus verstandig om bepaalde bodems waarop de hond uitgelaten wordt met elkaar te vergelijken, de ene ondergrond beschadigd de tussenteen¬huid meer dan de andere ondergrond.
Om de oorzaak te achterhalen zullen we eerst de parasitaire aandoeningen, de voedingsallergie en contactallergie moeten uitsluiten.
 Indien de ontstekingen blijven is vaak de enige manier om een 100% diagnose te krijgen: biopten nemen van de tussenteen huid.
De uitslag zal, indien de andere aandoeningen serieus zijn uitgesloten, dan vaak een pyogranulomateuze pododermatitis zijn.
Dit betekent dat je de hond nooit 100% zult kunnen genezen, en gekeken moet worden naar diverse behandelings metodieken, wat met de dierenarts  besproken kan worden.

Belangrijk is dat de poten goed droog worden gehouden wanneer de bull buiten is geweest met nat weer, of heeft gezwommen, met een handdoek kan je goed tussen de tenen komen om deze te drogen.