SOS Bullendienst
bos syndroom

Brachycefaal obstructie syndroom of BOS syndroom

Dit is een aandoening die vaak voorkomt bij brachycefale rassen ( kortsnuitige honden zoals de Engelse en Franse Bulldog, Deze honden hebben in de loop van de jaren door het fokken een kortere snuit gekregen dan andere rassen.
In deze kortere snuit zitten dezelfde anatomische structuren als in een normale snuit maar op een veel kleinere ruimte, hierdoor ontstaat er vernauwing van de luchtwegen.
Het syndroom omvat stenose van de neusgaten, een verlengd zacht gehemelte, geëverteerde zakjes in het strottenhoofd (eversie saccules) en finaal in het eindstadium collaps van het strottenhoofd (larynx).
Soms komt daar ook nog een onderontwikkelde luchtpijp (hypoplasie van de trachea) bij welke ook meestal vooral bij deze rassen voorkomt.

Stenose van de neusgaten

De neusgaten bij de hond zijn opgebouwd door een kraakbenig skelet bedekt met een dik epitheel aan de buitenzijde en slijmvlies aan de binnenzijde.
Bij brachycefale rassen is dit kraakbeen kort en dik en naar de binnenzijde verplaatst.
Bij ongeveer 48% van de brachycefale honden komt er dergelijke vernauwing of stenose van de neusgaten voor en hierdoor ontstaat in de meeste gevallen obstructie van de luchtstroom bij het inademen.