SOS Bullendienst
idiopathic head tremor

Zoals gezegd is het onwillekeurig hoofdschudden zonder bekende oorzaak een rastypische afwijking van de Engelse Bulldog.
Het is belangrijk te weten dat deze aandoening op geen enkele wijze schadelijk is voor de hond,het is zelfs de vraag in hoeverre de hond er last van heeft.
Hoewel de afwijking uitvoerig door diverse neurologen is onderzocht, blijft de oorzaak vooralsnog onbekend.
Wel is het zeker dat het niets te maken heeft met een hersenaandoening zoals een tumor wat gestaafd wordt door resultaten van diverse hersenscans.
De frequentie van de aanvallen varieert sterk per hond,aanvallen kunnen eenmalig zijn maar ook terugkeren.
In geval van terugkerende aanvallen wisselt de frequentie vervolgens enorm van meerdere keren per week tot slechts eenmaal in de paar jaar.
Behandeling van een hond met idiopathic head tremor is niet mogelijk en tegelijkertijd ook niet nodig gezien het uitblijven van schadelijke effecten.
Het lijkt er zelfs op dat het belangrijker is dat een dierenarts zich bekommert om de hondeneigenaar dan de hond zelf…

Wat kun je doen wanneer je bull aan het hoofdschudden is, kijk eerst maar heel rustig of de bul tijdens het hoofdschudden op normale prikkels reageert.
bv het geven van een koekje of een speeltje, kijk hoe de stand van de ogen zijn en of de pupil helemaal verwijt is en of de ogen draaien.
Kijk of er schuim uit de bek komt of ernstig kwijlt en kijk hoe de bull reageert op je stem, voel even aan zijn oren en poten of hij erg warm is dat het geval dan even de temp opnemen maar wel na het hoofdschudden, bij verhoging wel de dierenarts bellen.
Wanneer niets aan de hand is en reageert op alle prikkels om zich heen dan kan je een schaaltje melk pakken en doe hier wat suiker in.
Meestal zal het het hoodschudden stoppen, vaak zie je ook dat bullen bij teefjes het vaak kunnen krijgen na hun loopsheid.
De melk is voor het calcium gehalte en de suiker is voor de suiker spiegel, en het kan geen kwaad om dit te geven.
Wanneer je bull te zwaar is en vertoont het hoodschudden vaker dan is het genoodzaakt om even een onderzoek te laten doen en te kijken naar de suiker van de bull dit wordt gedaan d.m.v bloedafname.  
Soms kan er ook een propje vuil diep in het oor zitten wat irriteert en kunnen ze ook deze vorm van hoofdschudden vertonen, kijk dus na het schudden even de oren na of de oren goed schoon zijn.
Wanneer er verders geen signalen zijn van andere symptomen maar dan alleen het hoofdschudden, blijf bij de hond en probeer de de bull met een zachte stem te kalmeren.