SOS Bullendienst
symmetrische kaalheid

Symmetrische kaalheid 


Het kan zijn dat er een ontsteking aan ten grondslag ligt, maar het kan ook zijn dat we te maken hebben met een hormonale afwijking.

Indien we spreken over ontstekingen dan kunnen we denken aan bacteriële ontstekingen , aan schimmel-, gist- of mijtinfecties van de huid of aan auto-immuunaandoeningen.

 Hetgeen we aan de huid waarnemen is een gevolg van de irritatie zoals die op of in de huid aanwezig is

 T.g.v. de ontstekingen vallen de haren uit en krijgen we kale plekken.

Als door ontstekingen van de huid de haren uitvallen zal dat zelden of nooit tot gevolg hebben dat we een symmetrische kaalheid hebben.

De symmetrische kaalheid die frequent bij de Engelse Bulldog gezien wordt is gelokaliseerd in de flanken en wordt vooral bij teven ouder dan anderhalf jaar waargenomen.

 De kaalheid kan beperkt blijven tot het wat extra doorschemeren van de huid door de vacht op plaatsen ter grootte van een rijksdaalder, tot plekken geheel kaal ter grootte van 20 bij 20 centimeter.

Ten gevolge van de uitval van de haren kan er op de plaats waar geen haren aanwezig zijn geringe ontstekingen in de huid optreden.

De symmetrische kaalheid wordt meestal veroorzaakt door een stoornis in de hormonale huishouding van de hond. Indien het een reu betreft moeten we als eerste aan de volgende aandoeningen denken:

testikeltumor

ziekte van Cushing

hypothyreoïdie (te kort aan schildklier-hormoon)

kaalheid in de flanken

Bij de teef dienen we te denken aan de volgende aandoeningen:

ziekte van Cushing

hypothyreoïdie

ovariumtumoren of –cystes  

Naast deze aandoeningen moeten we bij de Engelse Bulldog sterk rekening houden met een idiopathische kaalheid.

 Dit betekent dat we niet weten waar de kaalheid vandaan komt, waarschijnlijk wel een disbalans van de hormonale huishouding zonder dat we precies aan kunnen tonen wat de aandoening precies veroorzaakt.

Diagnose

Om te kunnen differentiëren tussen de verschillende aandoeningen zal er onderzoek aan de hond verricht moeten worden.

In eerste instantie zal er een algemeen, uitwendig, onderzoek van de hond plaatsvinden, daarnaast zullen er afkrabsels genomen worden van de kale huid in de flanken om mijtinfecties (o.a. demodex) uit te sluiten.

Indien de verdenking van schimmel gerechtvaardigd is zal er een schimmelkweek ingezet worden.